.

.

خوشه های صنایع و شرکتهای نوآور پدیده ای قدیمی می باشند، به گونه ای که در بریتانیا فعالیت این خوشه ها به اولین انقلاب صنعتی باز می گردد، اما امروزه خوشه های صنعتی های تک که نمونه عالی آن دره سیلیکون کالیفرنیا می باشد، مدل اصلی ارتقا نوآوری تلقی می شوند و نمونه عینی تجاری سازی موفق، رشد اقتصادی و تحقیقاتی هستند.

شواهد عینی فعالیت خوشه ها دال بر آن است که فعالیت در خوشه مزایای بسیار مهم و ملموسی دارد، مانند اشتراک در دانش، تحقیق و نو آوری که این امر و سهیم شدن همه واحدها از خوشه، آنها را تولیدی تر و نوآور تر خواهد کرد.

درحالیکه شواهد بی شماری در خصوص تاثیرات مثبت خوشه ها وجود دارد، اما اطلاعات کمی در خصوص فرایند ایجاد کننده خوشه ها در دست است.

گاهی عوامل و مزایای طبیعی منجر به شکل گیری خوشه ها می شود، به طور مثال در دسترس بودن نوعی ماده خام، صنایع فعال در حوزه آن ماده را در یک منطقه جمع می کند، یا می توان نزدیکی به دریا را به عنوان مزیتی نام برد که خوشه  های صنعتی وابسته به این مزیت را در یک جا جمع می کند.

یا می توان مثال bostons route 128 را مطرح کرد که در واقع خوشه ای صنعتی است که دلایلی نظیر وجود منابع فیزیکی مانند نیروی کار ماهر و وجود انستیتوهای تحقیقاتی سطح اول در شکل گیری آن دخیل بوده است.

اما خوشه ها همواره نمی توانند به شکل طبیعی ایجاد شوند و در اینجاست که وظیفه پارکهای علمی به عنوان موتور ایجاد خوشه های صنعتی مشخص می گردد. پارکهای علمی از جمله واسطه های مهم در ایجاد خوشه های صنعتی های تک هستند. در واقع ایجاد "هابها" و یا مجموعه های های تک از جمله رسالتهای پارکها در سراسر دنیا می باشند.

به طور مثال چین در اوایل سال 1988 اولین پارک علمی خود موسوم به ژونگ گوان چون را در پکن بنا نهاد. از جمله عوامل موفقیت این پارک نزدیکی آن به مراکز دانشگاهی و موسسات تحقیقاتی آکادمی علوم چین بود و این پارک موتور صنایع نیمه هادی، کامپیوتر و صنایع ارتباطات راه دور در چین طی دهه 1990 بود و کمپانیهای طراز اولی مانند lenovo از بطن این پارک متولد شدند.

در سال 2010 روسیه با همین هدف یعنی جمع کردن شرکتهای های تک در یک مکان، ساخت پارک علمی در محدوده جغرافیایی مشخص را در دستور کار سیاستهای اقتصادی قرار داد.

اما به راستی برای موفقیت پارکها چه چیز اولویت دارد؟ مهمترین اولویتی که پارکها برای منتفع کردن واحدهای فناوری خود باید مد نظر قرار دهند چیست؟ واحدها چگونه می توانند از ماهیت فعالیت خوشه ای بهره ببرند؟ آیا پارک باید از واحدهای متجانس homogeneous firms یا غیر متجانسheterogeneous firms حمایت کند.

نتایج تحقیقات نشان می دهد "هم افزایی علمی" شرکتهای فعال در صنایع متجانس بیشترین سود را نسیب شرکتهای فعال در پارکهای علمی می کند، اما این امر در خصوص واحدها غیر متجانس بسیار ضعیف است. در واقع تعامل و هم افزایی علمی به عنوان مزیت بزرگ فعالیت در پارک تنها در میان صنایع متجانس مشهود است.

بر این اساس ورود واحدها به پارک باید به شکل تصادفی نبوده بلکه انتخابی باشد و تنها در این صورت است که می توان نوآوری و عملکرد درست و موفقیت آمیر را از واحدها انتظار داشت.

نتیجتاً داشتن یک استراتژی یا راهبرد مشخص و شفاف در زمان ایجاد پارک علمی و متمرکز شدن بر طیفی مشخص با فعالیت مشخص از شرکتها با زمینه های پژوهشی مشترک با دانشگاههای مرتبط با پارک، می تواند در موفقیت پارک نقش مهم داشته باشد.

لذا از رموز موفقیت یک پارک در ابتدا انتخاب واحدهای فناوری تحت الحمایه ای است که فعالیت مشابهی را دنبال می کنند، زیرا فعالیت خوشه ای واحدها را ممکن می سازد و هم افزایی را در پی دارد. پس تنها در اختیار قرار دادن مکان فعالیت و یا ارئه و ایجاد انگیزه های حمایتی مالی نیست که واحدها را جذب پارک و از فعالیت در آن منتفع می کند.
خوانده شده 1480

پنل واحد من

اطلاعیه و فراخوان ها

  • فراخوان قدم به دنیای انیمیشن سازی و بازی سازی
  • مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات پارک علم و فناوری کرمانشاه با همکاری شرکت سانا صنعت ماندگار برگزار می‌کند؛ نخستین…
  • 1- معرفی جشنواره جشنواره نوآوری در گردشگری استان کلیه زمینه‌های مرتبط با گردشگری اعم از بوم گردی، گردشگری سلامت، گردشگری…
  • به اطلاع شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور پارک علم و فناوری استان کرمانشاه می رساند اتاق بازرگانی استان…
  • مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات پارک علم و فناوری استان کرمانشاه برگزار می کند؛ کارگاه آنچه در دنیای گیم…

دستاوردها و افتخارات پارک

دستاوردها و افتخارات پارک